Catalaanse onafhankelijkheid

Onbereikbare droom, of onomkeerbare realiteit?

6 februari 2018
Carles Puigdemont, die al geruime tijd in België verblijft, wil opnieuw minister-president van Catalonië worden. De Spaanse regering had hem na het gewonnen onafhankelijkdsreferendum afgezet. De Spaanse justitie vaardigde daarop een aanhoudingsbevel uit waardoor hij een gevangenisstraf riskeert. Omdat zijn rechten niet gewaarborgd zouden zijn, besliste de voorzitter van het Catalaanse parlement vorige week om de zitting over de aanduiding van een nieuwe Catalaanse minister-president te schorsen. 


(cc) Oscar Miño Peralta

Voorbarig

Na de schorsing van de zitting kende Puigdemont een dipje. Het leek alsof hij de handdoek in de ring zou werpen. De Spaanse pers verkondigde dan ook dat het uit was met de droom van een Catalaanse republiek. Maar volgens Doorbraak.be is dat op zijn minst zeer voorbarig. Ook al zou Puigdemont, net zoals zijn voorgangers, van het toneel verdwijnen, er zal altijd wel iemand opstaan die het onafhankelijkheidsvuur brandende houdt.


Paul Bekaert (CC BY-NC-SA) Bart Grugeon Plana

Er schort wat

Terugkeren naar Catalonië is voor Puigdemont op dit ogenblik geen optie. Gelukkig voor hem is het Europees aanhoudingsbevel dat tegen hem was uitgevaardigd opgeheven, en kan hij in ons land blijven. Maar met die aanhoudingsbevelen schort toch een en ander, zegt mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert in MO*. Niet dat de Spaanse justitie de scheiding der machten schendt, maar Bekaert vraagt zich wel af of ze onpartijdig is.

(cc) Fotomovimiento

Villa

Tot nu toe logeerde Puigdemont in het (riante) huis van een bevriende Vlaams separatist in het Waasland. Maar de laatste politieke en justitiële ontwikkelingen nopen hem er volgens newsmonkey toe om dan toch maar een eigen woning te huren. Het gaat om een grote, luxueuze villa, gelegen in Waterloo.

Artikels


Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21

Discussiepunten

  • Waarom probeert de Spaanse regering om via justitie de Catalaanse crisis te bezweren?
  • Vind je dat beide partijen met gelijke wapens strijden? Waarom (niet)?
  • Volgens de auteur op Doorbraak.be is de strategie van Madrid gedoemd te mislukken. Waarom? Wat denk je daar zelf van?
  • Wat zegt mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert over de scheiding der machten?
  • Velen denken dat de EU een belangrijke rol kan spelen in de Catalaanse crisis. Waarom gebeurt dat niet?
  • Wat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy verboden?

Bijkomende artikels