De vuile oorlog in Syrië

De feiten, de propaganda, de slachtoffers

19 april 2018

Syrië is een wespennest waar het onderscheid tussen goed en kwaad al lang niet meer gemaakt kan worden, maar waar de burgerbevolking het grootste slachtoffer is. Natuurlijk maakt het uit om te weten of de Syrische president Bashar al-Assad begin deze maand chemische wapens heeft gebruikt tegen zijn eigen bevolking. Maar daar is onderzoek voor nodig. Het onderscheid tussen feiten en propaganda is moeilijk te zien, maar essentieel in een dergelijk bloedig conflict.

Pentagon hield Trump in bedwang

Pentagon by anntsy (CC BY 2.0)

Op dat onderzoek wilde president Trump niet wachten. Hij heeft ondertussen, samen met Frankrijk en Groot-Brittannië een luchtaanval laten uitvoeren op Syrië. Volgens de American Civil Liberties Union (ACLU) op DeWereldMorgen verbiedt het internationale recht echter het gebruik van unilateraal (eenzijdig) geweld, tenzij er sprake is van zelfverdediging. Dat de VS zich daar niets van aantrekken zou erop kunnen wijzen dat hun macht in het Midden-Oosten aan het tanen is, maar ze zich niet zomaar gewonnen geven. Als het van Trump had afgehangen, hadden de bombardementen trouwens blijven duren, maar daar heeft het Pentagon een stokje voor kunnen steken. Het zou de spanningen met Rusland, Turkije en Iran danig op de spits gedreven hebben. Maar ook al bleef het deze keer bij de 103 raketten die werden afgevuurd: ‘Vannacht speelden in Syrië vier grote kernmachten met vuur.’

Machtspolitiek

Azaz by Christiaan Triebert (CC BY-NC 2.0)

Trump wou niet wachten op de resultaten van een onderzoek, omdat het voor de Amerikanen niet uitmaakt of Assad al dan niet chemische wapens heeft gebruikt. Het maakte vijftien jaar geleden ook niet uit of er waterdichte bewijzen waren dat Irak in het bezit was van massavernietigingswapens. De invasie in Irak moest en zou er komen. Volgens Doorbraak gaat het dan ook niet over het gebrek aan moraal van een tegenstander, of over waarden, het gaat over machtspolitiek, over de controle over het Midden-Oosten. Dat verklaart ook waarom de Franse president Macron zoete broodjes bakt met Saoedi-Arabië, een land dat een andere humanitaire crisis veroorzaakt in Jemen. Assad is de oorlog aan het winnen, al is het een Pyrrusoverwinning – Syrië ligt in puin en de bevolking is gedecimeerd – maar dat zint het Westen niet.

Assad meest moordzuchtig

Homs by Chaoyue 超越 PAN 潘 (CC BY-NC-ND 2.0)

Sluitend bewijs dat Assad gifgas op zijn eigen bevolking heeft gebruikt, is er dus nog altijd niet. Maar indicaties over hoeveel bloed er aan zijn handen kleeft zijn er wel. Apache kon de hand leggen op onderzoeken van het Syrisch Netwerk voor Mensenrechten (SNHR) dat een cynische ranking maakte: het leger van Assad maakt het meeste slachtoffers onder de Syrische burgerbevolking. Rusland mengt zich nog niet heel lang in het conflict, maar heeft zich al op de tweede plaats van dodelijkste partij geplaatst. Op nummer drie staat de internationale coalitie tegen IS, waarvoor ook België deelneemt aan bombardementen, die afgelopen jaar 1800 burgers doodde, waarvan 521 kinderen. IS staat ‘slechts’ op een vierde plaats. Het zal de burgers worst wezen wie hen uitmoordt. Zij hunkeren naar vrede. Maar of die er spoedig zal komen, is hoogst twijfelachtig.

Artikels


Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand. 
Hier vind je meer informatie over Media.21

Discussiepunten
  • Waarom vinden Amerikaanse hardliners dat Trump niet ver genoeg gaat?
  • Wat bedoelt de auteur van DeWereldMorgen met dat we in ‘een grondig veranderde wereld terechtgekomen zijn?’
  • Denk je dat de bombardementen van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië enige verandering hebben gebracht in de situatie in Syrië?
  • Doorbraak wijst op het gevaar van Iran in de regio, met een aan de winnende hand zijnde Assad. Maar wie spint er nog garen bij? En waarom?
  • Wat weet je over Jemen?
  • Wat vind je ervan dat België deelneemt aan de internationale coalitie tegen IS?
  • Wat vind je van de cijfers over burgerdoden? Had je daar al bij stilgestaan?
  • Maakt het uit wie er verantwoordelijk is voor die grote aantallen burgerslachtoffers?
Bijkomende artikels