Het belang van voeding

Weet wat je eet

06 maart 2018
We moeten allemaal eten. Het is levensnoodzakelijk. Toch kunnen 2 miljard mensen dat vandaag niet. Maar dat we hier in het rijke westen een overvloed aan voedsel hebben, betekent niet dat er geen problemen zijn. Eetstoornissen bijvoorbeeld, door een onrealistisch schoonheidsideaal. En het voedsel zelf: wat zit er nu precies allemaal in dat sappige varkenskoteletje? 

mario..olmos (CC BY-NC 2.0) 

Dik = ongezond, lui en lelijk

Het is geen ongewone vergelijking. Ze zit ingebakken in onze schoonheidscultuur. Wie te dik is, moet diëten. Maar helpt diëten wel? En zo niet, wat is het alternatief? Charlotte Wollaert beschrijft op Charliemag haar eigen gevecht met eten, en hoe ze ontdekte dat goed naar de signalen van je eigen lichaam luisteren en een mentale gezondheid twee voorwaarden zijn om beter om te gaan met eten.


Charlotte Astrid (CC BY 2.0)

Het 5:2 dieet

Misschien bestaan er wel diëten die echt werken. newsmonkey neemt het 5:2 dieet onder de loep, waarbij je vijf dagen gezond en evenwichtig eet, en twee dagen nagenoeg vast. De kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. Al volg je het dieet best onder medische begeleiding, en zijn er toch enkele kanttekeningen bij te plaatsen.

Geen vlees

Wat je eet, is natuurlijk ook van belang. Gezond en evenwichtig. Volgens DeWereldMorgen doe je dat best niet met vlees, want dat zit vol antibiotica. Een serieus probleem, want het maakt ons resistent voor als we die medicijnen echt nodig hebben bij een bacteriële infectie.

Hepatitis E

Voor wie wel graag af en toe een stukje vlees eet: wees toch maar voorzichtig met varkensvlees. Aan Apache vertellen virologen, waaronder Marc Van Ranst, dat veel varkens het hepatitis E – virus in zich dragen en dat zoiets nare gevolgen kan hebben. Dat sappige varkenskoteletje kun je maar best twintig minuten laten bakken.

Artikels


Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand.
Hier vind je meer informatie over Media.21

Discussiepunten

  • Voel je jezelf al wel eens te dik? Waarom dan? Omdat anderen het je vertellen? Omdat je niet beantwoordt aan bepaalde schoonheidsvoorschriften? Omdat je je niet lekker in je vel voelt?
  • Heb je ooit zelf al tegen iemand gezegd dat hij/zij te dik is? Waarom?
  • Wanneer is volgens jou iemand te dik? Of te mager?
  • Volg je al wel eens een dieet? Helpt dat dan?
  • Heb je er al over nagedacht dat er gevaren verbonden zijn aan diëten? En zouden die eventuele gevaren je tegenhouden om te diëten?
  • Ben je het ermee eens dat we beter geen vlees meer zouden eten om minder antibiotica naar binnen te krijgen?
  • Is het de taak van de burger/consument om iets wel of niet te eten, of zou de overheid beter en sneller moeten ingrijpen bij bijvoorbeeld het toedienen van antibiotica bij koeien? Wat zou volgens jou het beste werken, en waarom?
  • Wat zijn de gevolgen van een besmetting met het hepatitis E-virus? En zijn ze voor iedereen even erg?
  • Marc Van Ranst heeft het over een epidemie in slow motion. Wat bedoelt hij daarmee? En waarom zou dat voordelig kunnen zijn?

Bijkomende artikels