Italiaanse verkiezingen

Rechts wint, links verdwijnt

06 maart 2018
De uitslag van de Italiaanse verkiezingen van afgelopen zondag is, hoewel voorspeld, een mokerslag voor het establishment. Het verdwijnen van de sociaaldemocraten om plaats te maken voor eurosceptici is een Europees fenomeen dat zich nu ook in Italië voltrekt. Het grote verschil is dat er in Italië twee grote groepen van eurosceptici tegenover elkaar staan met een heel verschillende agenda: enerzijds het kartel Forza Italia / Lega / Fratelli d’Italia, met overwinnaar Matteo Salvini (Lega), en anderzijds de Vijfsterrenbeweging (M5S) van evengoed overwinnaar Luigi Di Maio. Een nieuwe Italiaanse regering zal niet voor morgen zijn.

Patstelling

Facebook Luigi Di Maio

Dat de Partito Democratico van ex-premier Matteo Renzi niet aan zet is bij de coalitiebesprekingen, is duidelijk voor Doorbraak. Maar de overwinning van zowel het kartel, als van de M5S doet een patstelling verschijnen, want niemand heeft de absolute meerderheid. Er zijn dan ook veel coalitiemogelijkheden waarbij niets uitgesloten mag worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal Matteo Salvini van de Liga het premierschap opeisen. Maar de leider van M5S, Luigi Di Maio, mag zeker niet over het hoofd gezien worden. De bal ligt nu in het kamp van president Sergio Mattarella die een verkenner op pad zal sturen.

Drama en chaos

Ook newsmonkey voorspelt lange en moeilijke onderhandelingen, typisch Italiaans, met veel drama en chaos. Voorafgaand aan de verkiezingen wou niemand een coalitie met elkaar, maar als puntje bij paaltje komt, zijn vreemde coalities niet vreemd in Italië.


Italië verlaat het linkse pad © Erwin vanmol

Eigen schuld

MO* wijst erop dat het establishment deze uitslag aan zichzelf te wijten heeft, door opnieuw met Silvio Berlusconi te praten om de eurosceptische populisten op afstand te houden. Daarbij ging het eraan voorbij dat Berlusconi de echte populist is die de Lega aan boord nam uit puur eigenbelang. Maar door het wegvagen van de sociaaldemocraten (die hebben nog 19 procent van de stemmen, tegenover 41 bij vorige verkiezingen) zou een coalitie van Forza/Lega met M5S het establishment volledig buitenspel kunnen zetten. En wat zijn de gevolgen daarvan voor de EU?
Een ander opmerkelijk fenomeen is het ontzettend hoog percentage aan thuisblijvers (30 procent), mensen, voornamelijk in gebieden met hoge werkloosheid, die niet zijn gaan stemmen.

Artikels


Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand
Hier vind je meer informatie over Media.21

Discussiepunten

  • Wat is de patstelling die is ontstaan na de verkiezingen?
  • Weet je waar de Vijfsterrenbeweging vandaan komt, en waarom het zo raar is dat ze in een regering willen zitten?
  • Waarom krijgt de Partito Democratico van Matteo Renzi volgens newsmonkey zo’n pandoering?
  • Waarom is dat zo volgens MO*? En waarom is dat in de rest van Europa ook zo?
  • Vind je het een goede zaak dat het establishment, de drie grote politieke stromingen van liberalen, sociaaldemocraten en christendemocraten, wordt uitgedaagd door eerder antipolitieke groeperingen? Waarom (niet)?
Bijkomende artikels: