Diversiteit

Een moeilijke en moeizame realiteit

23 januari 2018

Omgaan met diversiteit, we kunnen er niet aan ontsnappen, maar het blijkt bijzonder moeilijk in de dagelijkse realiteit. Veel van die moeilijkheden hebben te maken met onwetendheid en angst.

© University of the Fraser Valley

Witte privileges

Via kunst en cultuur wordt alsmaar duidelijker dat het witte diversiteitsdenken gebaseerd is op een eenzijdige beeldvorming waarbij de reële diversiteit en de geschiedenis van de Europese bevolking ontkend wordt. Door enkele films en boeken van gekleurde mensen aan te reiken, fileert rekto:verso hoe witte privileges zichzelf in stand houden door onwetendheid.

© Geralt via pixabay.com

Met die witte privileges wordt ook de gereputeerde CNN-journaliste Laila Ben Allal geconfronteerd. Ze spreekt met Charliemag gepassioneerd over haar werk. Maar ook over hoe ze bij de VRT als vrouw met een migratieachtergrond niet verder raakte dan een diversiteitsstage, terwijl ze door internationale media als CBC in Canada, Al Araby TV, Al Jazeera, en RTL Group gretig omarmd werd.

Beleid

Maar ook het beleid draagt verantwoordelijkheid. “Een leider moet verbinden in de plaats van angst te creëren.” Dat zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum in MO*. Het is al bij al heel normaal dat mensen bang zijn, maar het heeft geen enkele zin om die angst aan te wakkeren.

Artikels


Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand
Hier vind je meer informatie over Media.21

Discussiepunten

  • Volgens het artikel in rekto:verso discrimineert het onderwijs op structurele manier. Kun je zelf voorbeelden geven die dat bevestigen? Of ontkrachten?
  • Wie was Patrice Lumumba?
  • Ben je het ermee eens dat witte mensen privileges hebben?
  • Wat hebben we nodig voor een harmonieuze diverse samenleving: integratie of assimilatie? Waarom? Toon ook het verschil tussen integratie en assimilatie.
  • Heb je nieuwe inzichten gekregen na het lezen van de artikels? Welke?

Extra artikels over diversiteit