#MeToo

Wat kunnen we ermee doen?

30 januari 2018
Het nieuwe jaar was nog niet goed begonnen, of de Nederlandse rapper Boef wakkerde de door de kerstperiode ingesluimerde #MeToo-campagne met volle kracht weer aan. Boosheid en verontwaardiging troef, in die mate dat Boef zich met klamme handjes verontschuldigde voor zijn onverantwoorde uitingen ten opzichte van meisjes en vrouwen.

© duncan c (creatieve commons on flickr)

Structureel probleem

Maar, zo vraagt Charliemag zich af, zijn die boosheid en verontwaardiging wel de juiste middelen om te gebruiken in de strijd voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen? Want is Boef niet veel meer een product van een structureel patriarchale en seksistische cultuur? Daar wordt niet zijn afkomst mee bedoeld, maar de gehele samenleving.

Terug naar het Victoriaanse tijdperk?

 paul_appleyard Flickr via Compfight cc

Het is wellicht een stap te ver om terug te keren naar de tijd van Koningin Victoria, maar menig man is wel degelijk bang dat er niets meer mag gezegd worden, en een nieuwe preutsheid zijn intrede zal doen. Doorbraak geeft een korte geschiedenisles, en wijst op de gevaren van een te ver doorgedreven #MeToo-campagne.

Oorsprong #MeToo

Tarana Burke © youtube

MeToo als hashtag werd wereldwijd bekend gemaakt door de Amerikaanse actrice Alyssa Milano nadat veel bekende actrices een boekje open deden over producer Harvey Weinstein. rekto:verso weet dat niet Milano maar jeugdwerkster Tarana Burke de echte bedenkster is van de campagne, en waarom zij niet de erkenning krijgt die ze daarvoor verdient. Die reden is trouwens hier bij ons ook van belang.

Artikels


Hier vind je het opdrachtenblad als Word-document en als PDF-bestand
Hier vind je meer informatie over Media.21

Discussiepunten

  • Zowel Charliemag als Doorbraak verwijzen naar de eeuwenoude spanning tussen vrouwen en mannen die aan de oorsprong ligt van #MeToo. Toch doen ze dat op een verschillende manier. Kun je die verschillende manieren verklaren?
  • Weet je wie Koningin Victoria was?
  • Wat zijn de twee gezichten van het Victoriaanse tijdperk?
  • Denk je dat het een goed idee is om weer wat meer Victoriaans te worden?
  • Er zijn meer oorzaken voor seksisme dan enkel de machtsverhouding tussen vrouwen en mannen. Welke?
  • Waarom is het belangrijk om verder te kijken dan de witte mainstreammedianeus lang is? En waar moet je dan precies gaan kijken?
  • Hoe wordt er in jullie omgeving en op sociale media omgegaan tussen meisjes en jongens?
  • Wat zou kunnen bijdragen aan een oplossing om seksisme uit de wereld te helpen? Wat denken jullie zelf?

Hier vind je extra artikels met betrekking tot #MeToo en gender.